INTREBARI...

Ca si tine, vreau sa aflu, sa stiu, sa cunosc... nu dau raspunsuri, ci doar pun multe intrebari... Sper ca cineva cu mai mult "sange pe instalatie" si cu mai multe resurse si capacitati decat mine sa poata ajunge intr-o buna zi sa adreseze personal aceste intrebari celor in masura sa ne raspunda...

martedì 22 giugno 2010

LECTIE DE FISCALITATE


Într-o dimineaţă, stăpânitorul unei cetăţi fu trezit de nişte strigăte care se auzeau din piaţă: „Hai la mere! Mere dulci cum n-aţi mai gustat!”.
Ridicându-se indispus din pat şi privind pe fereastră, văzu un târgoveţ ce vindea, într-adevăr, mere, înconjurat de o mulţime de muşterii. „Trebuie să fie tare bune merele alea”, îşi spuse mai-marele cetăţii şi, făcându-i-se poftă, îl chemă pe primul său sfetnic şi îi porunci: „Ia cinci galbeni şi mergi în piaţă să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Primul sfetnic îl chemă pe paharnic şi îi spuse: „Uite patru galbeni, du-te şi cumpără mere”. Paharnicul se adresă, la rândul său, stolnicului: „Poftim trei galbeni, de care să cumperi mere de la târgoveţul acela”. Stolnicul îl chemă pe primul străjer îi dădu doi galbeni şi îl trimise în piaţă. Acesta dădu un galben unui străjer din subordine, iar acela se duse la târgoveţ şi îi luă la rost: „Hei, ce tot strigi aşa? Ai tulburat somnul mai-marelui cetăţii, iar drept pedeapsă mi-a poruncit să-ţi confisc căruţa asta cu mere”.
Zis şi făcut. Întors la şeful său, străjerul se lăudă: „Am făcut un târg nemaipomenit. Cu un galben am cumpărat o jumătate din căruţa cu mere a tărgoveţului”. Primul străjer merse la stolnic: „M-am târguit şi, cu cei doi galbeni pe care mi i-ai dat am reuşit să cumpăr un sac cu mere!”. Stolnicul - repede la paharnic: „Cu trei galbeni am luat o tolbă întreagă cu mere”. Paharnicul dosi jumătate din cantitate şi apoi merse la primul sfetnic: „Iată, cei patru galbeni mi-au ajuns doar pentru o jumătate de tolbă cu mere”. Iar primul sfetnic se înfăţişă dinaintea stăpînitorului cetăţii şi glăsui: „Măria ta, iată, am îndeplinit porunca. Numai că de acei cinci galbeni n-am reuşit să târguiesc decât cinci mere”.
Mai-marele cetăţii muşcă dintr-un măr şi cugetă: „Hmmm… Cinci mere pentru cinci galbeni… scump, foarte scump! Şi, cu toate astea, târgoveţul acela avea o mulţime de cumpărători. Înseamnă că lumea o duce bine, are bani. Ia să măresc eu birurile!”


Consider ca este destul de elocventa povestioara de mai sus, mai ales ca asemenea intamplari au loc mai mereu in zilele noastre.
Pe aceeasi linie si deloc intamplator incep sa ma intreb tot mai serios; - "Unde sant banii acordati de forumurile financiare internationale?" Daca s-au cheltuit, vrem sa stim pe ce, unde , cum si in baza caror criterii.
Mai vrem sa stim REALELE implicatii stipulate in acordurile pactuite cu aceste entitati financiare, persoanele care au facut parte din comisiile ce au luat parte la aceste acorduri. Ce obligatii politice, financiare si ecologico-teritoriale are Romania in urma acestor acorduri?
Mai am o mica nelamurire legata de fonduri, bani, finante, marafeti, bistari sau cum le-o mai spune... v-o detaliez mai jos:

" România a acordat un ajutor de urgenţă cu titlu gratuit pentru Republica Ungaria

Mediu, 7 iunie 2010

La iniţiativa ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo BORBELY, Guvernul României a aprobat în şedinţa de luni, 7 iunie 2010, Hotărârea privind acordarea de către România a unui ajutor de urgenţă cu titlu gratuit, pentru Republica Ungaria, informează Ministerul Mediului printr-un comunicat de presă remis astăzi, 7 iunie 2010.

Ajutorul constă în 300.000 de saci din rafie pentru nisip (în valoare de 413.406 lei) şi va fi acordat prin Administraţia Naţională Apele Române. Sacii vor fi folosiţi în operaţiunile de protecţie împotriva inundaţiilor ce au afectat grav Republica Ungaria.

Cheltuielile de ambalare, de transport pe parcurs intern şi internaţional, precum şi alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acestei acţiuni pentru produsele scoase din rezerve vor fi suportate de către IGSU, din bugetul propriu şi de către Administraţia Naţională Apele Române din venituri proprii.

Ministerul Mediului şi Pădurilor, prin ANAR şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor asigura transportul asistenţei de urgenţă către Republica Ungaria.

În urmă cu o săptămână, Guvernul României a mai acordat un ajutor de 200 000 de saci, în valoare de 275.604 lei. Astfel, ajutorul acordat de România Republicii Ungaria se ridica la suma de 689.010 lei.
" Sursa: www.mmediu.ro

Ei bine, dupa citirea acestui articol, "mansarda" mea a inceput sa bazaie intensiv din cauza semnelor de intrebare care se inghesuiau sa iasa care mai de care mai in fatza... Le expun dupa cum urmeaza, in ordine olteneasca, adica dupa criteriul coatelor ascutite:
1) Este intr-adevar un act de solidarietate internationala faptul ca ministrul Laszlo BORBELY face un asemenea gest tocmai fatza de o tzara precum Ungaria?
2) Amintindu-mi de inundatiile de la noi, de ce oare nu imi amintesc de vehicularea a catorva sute de mii de saci de rafie pt ajutorarea sinistratilor?
3) De ce ministrul mediului nu aloca aceleasi sume sau macar jumatate din ele pentru prevenirea inundatiilor de la noi din ROMANIA -specific care tzara sa nu cada iar in pacat- tinand cont ca se cunosc zonele cu risc ridicat de inundatie?
4) De ce trebuie sa plateasca mereu omul de rand aceste "ajutoare" acordate DE O SINGURA PERSOANA in numele unei natiuni intregi?
(iata de ce spun omul de rand- "Cheltuielile de ambalare, de transport pe parcurs intern şi internaţional, precum şi alte cheltuieli ocazionate de îndeplinirea acestei acţiuni pentru produsele scoase din rezerve vor fi suportate de către IGSU, din bugetul propriu şi de către Administraţia Naţională Apele Române din venituri proprii"- pai veniturile proprii ale Administratiei Nationale Apele Romane nu sant tot banii nostri? Sau prin acest termen se incearca derutarea atentiei de la faptul ca de fapt banii provin tot din buzunarul muritorului de rand?.)
5)Daca noi ca natiune avem sute de miliarde datorie externa, de ce domnia sa - Laszlo BORBELY- isi permite sa acorde acest ajutor cu titlul de GRATUITATE??? De ce nu a fost un imprumut de intr-ajutorare pe termen lung?
Cred ca ajung din partea mea aceste intrebari, restul vi le puteti pune singuri...
Nu imi ramane decat sa sper ca prin intermediul dumneavoastra, a celor ce cititi aceste randuri, intrebarile vor circula si vor ajunge sa fie adresate in mod oficial si, de catre organele sau comisiile competente, domniei sale - ministrul in cauza d-nul Laszlo BORBELY.

FITI CURIOSI !!!

Nessun commento:

Posta un commento